Video – The making of ….het Weverslabyrint

Video – The making of ….het Weverslabyrint

Van idee tot werkelijkheid.

In 2014 is het Weverslabyrint aangelegd in het Weverspark in Helmond. Het ontwerp is van kunstenaar/ beeldhouwer André van Veghel (www.ateliervandre.nl) en Mario Kuijpers (bewoner Binnenstad).

Op 5 oktober 2014 vond de officiële opening plaats. Het ontwerp van Mario en André was in oktober 2013 ingediend als idee voor een kunstwerk in de wijk in het kader van: Carat houd Helmond bij elkaar.

Labyrint designed by Andre van Veghel and Mario Kuijpers. Symbols designed by Mario Kuijpers. Stones carved by Andre van Veghel / AtelierVandré. Sculpture designed by Andre van Veghel. Camera (film en fotografie): Mario Kuijpers. Montage: Elise Kuijpers.


https://vimeo.com/169996218 (klik op deze link als de video niet zichtbaar is)


Het Weverslabyrint is een idee van Mario Kuijpers, dat door kunstenaar en beeldhouwer André van Veghel vormgegeven is. Het is een allesbehalve klassiek labyrint omdat André zijn creativiteit ten volle op het concept heeft losgelaten.

Een klassiek labyrint heeft een weg die gevolgd moet worden tot aan het middelpunt, waarna de terugweg de omgekeerde richting volgt. Je kunt in een labyrint nooit verdwalen. Bij het Weverslabyrint werkt het ook zo, maar André biedt de labyrintloper niet 1 maar 4 mogelijkheden om naar het middelpunt te lopen. Vanuit dat middelpunt kun je kiezen uit dezelfde 4 mogelijkheden om het labyrint weer te verlaten. Die 4 mogelijkheden hebben ieder een eigen steenkleur en beginnen bij een eigen (Keltisch) symbool. Begin bij het symbool dat je het meeste aanspreekt. Iedere kleur met bijhorend symbool eindigt in het midden bij de Feniks, De Feniks staat symbool voor de wedergeboorte. Blijf daar even staan, kijk om je heen en kies een weg terug, Die eindigt ook altijd bij een Keltisch symbool. Ook in het Weverslabyrint kun je niet verdwalen. Je moet wel een keuze maken. Uiteraard ben je vrij om terug te keren over dezelfde weg als dat je gekomen bent. Dan loop je als het ware gewoon het klassieke labyrint.

Waar het bij Mario en André om draait is dat je plezier beleeft aan het bekijken en belopen van het labyrint. Het kunstwerk daagt uit om ook geheel andere speelconcepten toe te passen met de vele lijnen en kleuren.

Onderstaande diashow geeft een korte impressie van het idee achter en het ontstaan van het Weverslabyrint in het Weverspark in Helmond tot eind 2014.

  • Mario Kuijpers
  • Atelier Vandré Helmond
  • Opening Weverslabyrint 5 Oktober 2014
  • Eerste publicatie 24 December 2020

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *