Over mij
Ik ben rond 1970 begonnen met het fotograferen (vroeger vooral dia’s) van kastelen in Nederland en het uitpluizen van de bewoning- en bouwgeschiedenis van deze kastelen. Meer recent ben ik geïnteresseerde geraakt in de geschiedenis van Helmond en het opvallend grote verlies van de vele monumentwaardige gebouwen die Helmond ooit rijk was. Door de voortdurende vernieuwingsdrang van vroegere gemeentebestuurders zijn veel kenmerkende gebouwen verdwenen.
Er is sinds korte tijd meer bewustwording ontstaan dat de schaarse monumenten en de bijhorende entourage beschermd dienen te worden. Er is een kentering gaande waarbij samenwerking tussen ambtenaren en betrokken bewoners beter vorm krijgt. Het inventariseren van monumentwaardige gebouwen in Helmond heeft nu prioriteit. Deze culturele inventarisatie moet onbedoelde sloop van monumentwaardige gebouwen en andere behoudenswaardige structuren gaan voorkomen. Ik draag daar mijn steentje aan bij als lid van de Heemkundekring Helmont en ondersteunend vrijwilliger van de Monumentenwerkgroep Helmond.
Archeologisch onderzoek in en rond Helmond brengt een onvermoed rijke Keltische bewoningsgeschiedenis naar boven. Hieraan verwant ben ik bezig met het inventariseren van neolithische monumenten en bijhorende nog oudere leylijnen en leycentra.
Vanaf 2024 heb ik mijn onderzoeksgebied uitgebreid naar Someren, Lierop, Asten, Vlierden en Bakel. Vooral de geschiedenis van de adellijke familie van Bruheze, die vrij onbekend is, heeft mijn interesse.
Ik maak graag foto’s van historische gebouwen zoals kerken en boerderijen, korte natuurfilms en heemkundige films. De meeste van mijn recente video-opnames maak ik in Lierop en omgeving. Deze worden regelmatig geplaatst op omroep Siris.
Tenslotte: Ik heb het idee dat mensen in hun woonomgeving prettig kunnen leven als er een binding is met vorige generaties uit het verleden, maar ook met de toekomstige generaties.
Daarvoor is het behoud van de schaarse, van oudsher aanwezige, natuurlijke en culturele structuren van groot belang. Deze structuren zorgen voor een voortdurende herkenning in de tijd waardoor ze de verbinding met andere generaties mogelijk maken.
Bij die oude structuren behoren ook de eeuwenoude elementen uit de natuur.
Daarmee bedoel ik de oude zandpaden en driesprongen, met een nadruk op Plaatse en Brinken, op grote oude keien (megalieten), kruizen en kapelletjes langs die wegen maar vooral ook op de bijna overal verdwenen heuvels, poelen en heilige bomen en andere oeroude krachtplaatsen. Daarom behandel ik in dit blog ook dit onderschatte en daardoor tè vaak genegeerde aspect van Heemkunde.
Veel plezier bij het lezen van de blogberichten.