Keltische symboliek – Ankh
De Ankh (☥, Egyptisch: ˁnḫ) wordt ook geschreven als anch. Dit symbool is al bekend sinds 4000 v. Chr. In uniecode is het ankh-teken opgenomen onder nummer U+2625 (☥). Het Ankh-teken, het levenskruis of het Ankh-kruis is een van de bekendste oude Egyptische symbolen en vertegenwoordigt in de Egyptische mythologie het eeuwige leven. De hiëroglief in deze vorm betekent ‘leven’.
Door de Koptische christenen in Egypte is dit teken als kruis overgenomen. Het is te zien als levensadem of goddelijke vonk, die het (innerlijk) leven mogelijk maakt.
Ook door de Kelten wordt het al sinds mensenheugenis gebruikt (Keltisch Kruis). Het is een kruising tussen het oeroude Keltisch levenswiel (eeuwig leven) en het later toegevoegde christelijk kruis.
De Ankh is het symbool van licht en levensenergie en daarmee de sleutel van eeuwigdurende geluk.
Het is ook een uitbeelding van de levenschenkende eigenschappen van water en lucht. De Ankh als voorwerp wordt vaak onder de neus gehouden zodat de levensenergie meegegeven wordt met de inademing.
In de oudheid droegen de Egyptische goden de Ankh op afbeeldingen als teken van hun onsterfelijkheid. Isis met Ankh staat symbool voor de continue cyclus van wedergeboorte van alles in de natuur.
Wanneer mensen het dragen dient het om ze bescherming te bieden tegen allerlei gevaren.
In de Ankh staat de cirkelvormig voor het eeuwig leven. Ook is dit de ‘vanger’ van licht en adem. De dwarsbalk onder de cirkel staat symbool voor 2 vleugels; de vleugels van de Feniks of de Vuurvogel, het symbool van de wedergeboorte, waarbij je telkens weer verrijst uit je eigen as.
De lange balk is de verbinding tussen Aarde (wortel, opname) en Zon (uitstraling). Door dit gedeelte loopt de levensenergie heen en terug. Daarmee is het ook een symbool voor de chakra’s. Ook kan het gezien worden als richtinggevend roer (staart van de vogel).
In de Griekse mythologie heeft de caduceus of kerykeion, de staf van de god Hermes (Romeinse god Mercurius) ook gelijkenis met de Ankh.
De staf is door twee slangen omwonden en vaak bekroond (als verwijzing naar Hermes) met twee vleugels. De slangen staan voor alle tegengestelde principes die een rol spelen in het manifeste universum: mannelijk/vrouwelijk, zon/maan, geest/ziel, licht/donker enz….
Ook de esculaap/ aesulaap heeft een relatie met de Ankh. De esculaap bestaat uit één slang die zich rond een staf draait. De slang staat symbool voor de genezing, omdat dit dier zijn huid kan afwerpen, hetgeen staat voor herboren worden en genezing
Je bent heerser over je eigen wereld (Zoroaster/ Zarathustra)
- Mario Kuijpers
- Heemkundekring Helmont
- originele publicatie Blogspot 1 Juli 2016