De Plaatse Moorsel bij Lierop

De Plaatse Moorsel bij Lierop

Bij Lierop ligt een goed herkenbare oude Plaatse genaamd Moorsel. De benaming wijst op een nederzetting (sel) in een moeras (moor). De boerderij Moorsel 1 ligt aan een driesprong van oude wegen. Deze zijn nog goed herkenbaar.

De Plaatse Moorsel is onderdeel van een in vorm nog vrijwel intacte ringwalburcht. Dat is verrassend omdat deze, althans bij mij, alleen bekend zijn in andere delen van Nederland, maar niet in Noord-Brabant. Vooral in Zeeland liggen nog enkele goed herkenbare voorbeelden zoals Oost-Souburg, Burgh Haamstede en Middelburg. Andere bekende ringwalburchten zijn de Huneborg bij Uddel, de Duno bij Doorwerth / Rhenen, de Hunenborg Rossum bij Denekamp, de Hunneborg bij Tynaarlo, burg Montferland bij Didam en steden zoals Zutphen en Tiel.

Deze grote ringwalburcht in Lierop is vrij indrukwekkend. De aanleg is nog goed herkenbaar, de omwalling is nog deels intact evenals de driesprong van oude wegen met een oude Plaatse. Alle voorwaarden zijn aanwezig. Op de Plaatse ligt ook een oude waterput, als mogelijke verwijzing naar een oorspronkelijke Weijer. Bij de put ligt ook het restant van eeuwenoude steen: een megaliet die verwijst naar de betekenis als leycentrum.

Binnenkort volgt hier meer informatie over de geschiedenis en de betekenis van dit krachtige leycentrum.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *