Video Huys Oudt Peelandt – Helmond

Video Huys Oudt Peelandt – Helmond

Video Huys Oudt Peelandt – Helmond

Gemaakt door Mario Kuijpers

Huys Oudt Peelandt in de Ameidestraat in Helmond. Deze prachtige gevel in Neo-Barokstijl, gemaakt in 1910 door de bekende Helmondse architect en bouwondernemer Lambert de Vries, werd opgebouwd aan een oud 18e eeuws pand, nadat de oorspronkelijke gevel was vernield na een heftige brand.

Bij het herstel van de gevel werd waarschijnlijk gebruik gemaakt van stenen van de ruïne van het slotje het Blokhuys in Liessel. Daarbij werd ook de unieke gevelsteen van het slotje ingebouwd in de gevel. Het pand kreeg de toepasselijke naam Oudt Peelandt. Waarschijnlijk heette het slotje in Liessel in de volksmond ‘slotje Peelandt’.

Dit pand stond op de vermoedelijke locatie van de oude stadspoort (Meipoort) aan de Ameidegracht. Het pand is inclusief gevel gesloopt in 2019. De unieke gevelsteen van het verdwenen kasteel het Blokhuis te Liessel is binnenkort te zien bij de molen in Liessel.

 

  • Het eerste filmpje is gemaakt in 2019 in een ultieme poging om de sloop tegen te gaan. in ieder geval maakt het duidelijk dat de sloop nooit had mogen plaats vinden.

 

 

  • het tweede filmpje is een conceptversie van een korte impressie van de gevel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *