Lijst van bedreigde gebouwen in Helmond – versie 1 Maart 2020.

Lijst van bedreigde gebouwen in Helmond – versie 1 Maart 2020.

0 0
Read Time:3 Minute, 59 Second

Diverse oudere panden in Helmond dreigen gesloopt te worden of te vervallen.

De Steenoven uit 1912, alleen de schoorsteen is blijkbaar een monument.

Stadsboerderij de Hulsbosch uit 1910 aan de Mierloseweg met een eeuwenoude geschiedenis wordt gesloopt na verval

Eerste garage / smederij  EHAC vd Meulen  aan de Zuid-Koninginnewal wordt gesloopt na verval

Sierlijke gevel smederij vd Meulen uit 1886 aan de Kerkstraat-Zuid wordt gesloopt na verval

Unieke portiekwoningen uit 1928 aan de Zuid-Koninginnewal worden bedreigd

Karakteristieke bejaardenhuizen in de Leonardusbuurt, bij de Populieren en bij de Essen, worden bedreigd met sloop

De kapel van de Paterskerk, nu aula van het Jan van Brabant college en het naastgelegen oudste schoolgebouw met woning worden bedreigd met sloop ivm nieuwbouwplannen

De karakteristieke villa van tandarts Coolen vervalt en de toekomst is onduidelijk

Karakteristieke boerderij aan de Bruhezerweg 36 uit 1924 wordt bedreigd na verval

Panden aan het Binderseind uit 19e eeuw worden bedreigd door verval, waaronder de locatie vd Plaatse

Oude Smidse aan de Loop wordt bedreigd. 19e eeuw, mogelijk veel oudere oorsprong.

Aan de Loop ligt ook de gepleisterde werkplaats van de eerste fietsenmaker in Helmond.

Villa de Waard aan de Torenstraat in Eclectische stijl uit eind 19e eeuw wordt bedreigd maar mogelijk in de nieuwbouwplannen opgenomen

Oude brandweerkazerne aan de Torenstraat, vanaf 1985 Gaviolizaal wordt gesloopt

Directeurswoning Antonius Gasthuis in de Molenstraat uit 1870 wordt bedreigd door verval

Bakhuis de Willig in Brouwhuis, 300 jaar oud, herbouwd in 1995 naast de Grashoeve. Mogelijke bedreiging.

Deze panden zijn allemaal nog geen monumenten, ze staan niet op de Monumentenlijst, maar in potentie zijn de meeste van deze panden zeker monumentwaardig. Ze hebben allemaal een uniek historisch verhaal in de tijdlijn van de geschiedenis van Helmond.

De Steenoven is in 1980 deels herbouwd in oude stijl en jarenlang een fraai restaurant. Het was toen wat de gerestaureerde Cacaofabriek nu is. Het is toch onvoorstelbaar dat je die Cacaofabriek over 40 jaar alsnog gaat slopen?!

Over de Eerste Helmondse Automobiel Centrale schreef stadshistoricus Giel van Hooff eerder al een betoog voor behoud, omdat er zo veel historische waarde kleeft aan dit pand. Verwaarlozing is geen reden tot sloop.

Het Binderseind met de vele slopjes heeft een hoge historische waarde en de oude, nog aanwezige panden bewaren ieder een tijdsbeeld dat met sloop de geschiedenis volledig uit zal wissen. Aan het Binderseind lag tot in de 20e eeuw de oude Hof de Plaatse. Dit is een oeroude benaming voor de eerste bekende nederzettingen in Brabant. Mogelijk is deze Plaatse de oorsprong van de bewoning rond het Binderseind en de Heistraat. Daarmee kan het de oudste oorspronkelijke bewoning van Helmond zijn.

De Smidse aan de Loop is mogelijk een van de oudste pandjes van Helmond. De Loop was vroeger de bedding van het riviertje de Ameide.

Uiteraard heeft de oude brandweerkazerne historische waarde en vele verhalen, zeker ook nadat het verbouwd werd tot danszaal en orgelmuseum. Van oorsprong was het een industriële hal. Al met al een bewogen geschiedenis.

De Hulsbosch heeft fraaie stijlkenmerken in de gevel en heeft een oude voorgeschiedenis. Het is een van de weinig overgebleven boerderijen die door groei in de stad werden geïntegreerd. De meest zijn al eerder gesloopt. Een zeldzaam overgebleven kenmerk van de geschiedenis van Helmond verdwijnt zo definitief uit het stadsbeeld.

De eens erg fraaie villa aan de Molenstraat vervalt de laatste jaren in sneltreinvaart. Van oorsprong hoorde het bij de Marechaussee kazerne, die aan de overkant ligt. Daarna werd het directeurswoning van het inmiddels gesloopte Anthonius Gasthuis. Daarna woonde er internist van de Boogaard. Helaas is het pand inclusief de tuin inmiddels danig vervallen. Het is spijtig dat zo’n bijzonder gemeentelijk monument dit overkomt.

Epiloog:

Heemkunde is het kennen, respecteren en bewaren van je eigen heem, je thuis, daar waar je vandaan komt. Door de kenmerken van de historische leefomgeving en de historie in wording te bewaren, bewaar je niet alleen de geschiedenis van je voorouders maar bovenal ook die van jezelf. Zonder historische ijkpunten is herkennen van je geboorteplaats en binding met je vroegere woonomgeving onmogelijk. Het vertellen over deze geschiedenis met behulp van het zichtbare en tastbare verleden en dus het doorgeven van eeuwenoude verhalen en de daarbij horende waarden, wordt daardoor bemoeilijkt.

Het is alsof het nú, het heden alleen nog maar telt. Een zichtbaar en tastbaar verleden lijkt vaak geen toekomst meer te hebben. De nostalgische waarde lijkt waardeloos te zijn geworden.

Naar mijn mening is het verdwijnen van deze panden een verdere verarming van onze culturele erfenis maar ook van onze huidige en toekomstige leefomgeving in Helmond.

Mario Kuijpers,

Maart 2020

Lid Heemkundekring Helmont.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *